Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPC verbeteren met zonnepanelen

Een EPC toont aan hoe energiezuinig je woning is. Onder meer met zonnepanelen kan je zo’n energieprestatiecertificaat verbeteren. Maar welke impact hebben zonnepanelen nu concreet op zo’n EPC? En welke andere energiezuinige maatregelen kan je nog nemen? Je leest er hier meer over!

Ga snel naar:
Impact van zonnepanelen op EPC
Prijs EPC keuring met zonnepanelen
Wanneer EPC na zonnepanelen opmaken?
Hoe EPC-waarde verder verlagen?
Kom nu in contact met EPC-keurders

 

 

Wat is de invloed van zonnepanelen op mijn EPC?

Plaats je binnenkort zonnepanelen op je dak of in de tuin? Dan heeft je nieuwe installatie wel degelijk een invloed op je EPC-waarde. Hernieuwbare energie is altijd een slimme optie. Maar de impact hangt af van een aantal factoren:

  • Aantal zonnepanelen: het aantal zonnepanelen speelt uiteraard een grote rol. Laat je dubbel zoveel zonnepanelen plaatsen? Dan merk je duidelijk verschil in de EPC-score. Zorg altijd voor een zonnepanelen-installatie waarmee je ongeveer je eigen energieverbruik opwekt.
  • Bewoonbare oppervlakte: hoe kleiner je bewoonbare oppervlakte, hoe groter de invloed van je PV-panelen. De grootte van je woning neemt een specialist mee in de berekeningen voor je EPC. Leef je in een kleinere woning? Dan kan je een grote invloed verwachten op je EPC-score. Dezelfde installatie heeft logisch gezien een kleinere impact op een grotere woning.
  • Huidige EPC-waarde: zonnepanelen plaatsen heeft enkel een positieve invloed als je woning vooraf al een goede EPC-score kent. Als je woning het energielabel F of G heeft, kies je beter eerst voor een goede isolatie van je dak, muren en vloeren.

Heb je een nieuw EPC voor jouw woning nodig? Ontvang gratis advies en prijzen op maat van verschillende energiedeskundigen via onze offertedienst.

EPC zonnepanelen

 

Impact van zonnepanelen op EPC: een voorbeeld

Hoeveel daalt je EPC-waarde door zonnepanelen? Bij woningen met een goede EPC-waarde en een goede oriëntatie van de zonnepanelen, merk je een mooie verbetering in de energiescore. Om het effect duidelijk te maken, berekenen we een nieuwe EPC-score voor een fictieve woning.

 

Voorbeeld EPC verlaging zonnepanelen

We staan voor een moderne open woning. Het huis is goed geïsoleerd en het gezin heeft een gemiddeld energieverbruik. Maar het valt op dat deze woning nog geen zonnepanelen op het dak heeft. Ze beslissen om 16 zonnepanelen te installeren om kosten te besparen. Deze geschikte zonnepanelen-installatie heeft deze impact op de EPC-score:

Aantal zonnepanelenEPC-score woning
0318
16292

Hebben de zonnepanelen een groot effect voor deze woning? Met de keuze van het gezin voor een rendabele zonnepanelen-installatie verbeteren ze hun EPC-score. De woning is nu energiezuiniger en het energielabel verhoogt van D naar C. Met de aankoop van zonnepanelen zorgt het gezin voor een goede energiescore van 292. Een investering in zonnepanelen levert je dus een mooie winst van EPC-punten op.

 

Prijs EPC keuring met zonnepanelen

Hoeveel betaal je voor een officiële EPC keuring? De kosten hangen vooral af van het type woning. De prijs voor een EPC keuring en een EPC attest ligt gemiddeld tussen € 100 en 200 (excl. btw). De prijs verschilt dus van energiedeskundige tot energiedeskundige.

Wil je prijsvoorstellen vergelijken voor jouw woning? Vraag verschillende offertes aan bij meerdere energiedeskundigen type A en bekijk zo met welke specialist je in zee gaat. Start hier je aanvraag.

 

EPC verbeteren met zonnepanelen

 

Wanneer EPC na zonnepanelen laten opmaken?

Wil je een nieuwe EPC-score laten berekenen na de plaatsing van je zonnepanelen? Het is altijd interessant om je energielabel te berekenen na een grondige vernieuwing aan je huis. In een aantal situaties is het zelfs verplicht om een nieuw EPC aan te vragen. Sinds 2023 moet je in Vlaanderen een pas aangekocht huis of appartement met EPC-label E of F binnen de vijf jaar renoveren naar minstens label D.

Wanneer ben je verplicht om een EPC te laten opmaken? Het is belangrijk om een actueel certificaat van je woning te hebben en zeker in de volgende situaties:

  • EPC-keuring na energierenovatie: sinds 2023 moet je je woning met een label E of F binnen de 6 jaar na aankoop grondig renoveren naar minstens label D. Nadien moet je het resultaat van die inspanningen bewijzen met een nieuw EPC-attest, ook als je je woning niet verkoopt of verhuurt.
  • EPC-keuring bij verkoop: beschik je nog over een verouderd EPC (voor 2019)? Dan ben je verplicht om een nieuw energieprestatiecertificaat te laten opmaken bij de verkoop van je woning.
  • EPC-keuring bij verhuur: wil je een woning, appartement of kamer verhuren? Dan moet je ook een energieprestatiecertificaat hebben. Ook bij handelshuur is een EPC verplicht. Voor alle huurovereenkomsten ben je dus verplicht om over een attest te beschikken.

 

Hoe EPC-waarde verder verlagen?

Kan je met zonnepanelen je EPC-waarde genoeg verlagen of heb je nog meer mogelijkheden? Om tot een groen label te komen, zal je nog wat andere investeringen moeten overwegen. Met de volgende zaken verbeter je je EPC-score en zorg je voor een energiezuinige woning:

 

  • Woning isoleren: wil je een groen label halen? Dat kan niet zonder een goed geïsoleerde woning. Je huis isoleren is de belangrijkste eerste stap. Met vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie verlies je geen warmte meer en bespaar je veel stookkosten. Vergeet ook niet om een ventilatiesysteem te installeren om vochtproblemen te vermijden.
  • Warmtepomp installeren: nadat je woning goed is geïsoleerd, kan je denken aan andere opties. Als je een zonnepanelen-installatie combineert met een warmtepomp, maak je je huis nog energiezuiniger en milieuvriendelijker. Met een warmtepomp verwarm je je huis en sanitair water met wel 80% hernieuwbare energie.
  • Thuisbatterij plaatsen: een duurzaam toestel zoals een thuisaccu heeft ook een positieve impact op je energielabel. Zo sla je makkelijk stroom op van je zonnepanelen en gebruik je deze groene energie tijdens je piekmomenten.

 

Hoe haal ik de grootste winst op mijn EPC?

Zonnepanelen zijn zeker goed om een betere EPC-waarde te scoren. Maar met andere energiebesparende maatregelen zoals isolatie heb je nog een grotere impact. Na een betrouwbare EPC keuring van een energiedeskundige krijg je je officiële EPC-score én aanbevelingen om je huis nog energiezuiniger te maken.

Vraag nu je EPC-keuring aan voor je woning! Laat je woning keuren en kijk welke aanpassingen je nog meer kan uitvoeren. Start je aanvraag via het onderstaande formulier:

 

 

Offertes voor een EPC keuring ontvangen

Wil je een EPC keuring laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende energiedeskundigen & keurders